BIO ZIEMIA DO WARZYW I POMIDORÓW

DLA OGRODNICTWA EKOLOGICZNEGO

ZAWARTOŚĆ

• Kompost i kora kompostowana zapewnia biologiczną aktywność oraz żyzność podłoża.
• Wermikompost i guano zapewnia wysoką, ale jednocześnie zrównoważoną ilość składników pokarmowych i mikroorganizmów dla roślin. 
• Dokładnie dobrana receptura zapewnia właściwe magazynowanie oraz dostarczanie wody roślinom.


ZASTOSOWANIE
• Uprawa warzyw w tym pomidorów, ogórków, papryki, cukinii, bakłażana, sałaty, marchwi, rzodkiewki, fasoli, ziół, owoców, np.: truskawki, poziomki itp.
• Uprawy w ogrodach, na balkonach, tarasach, w szklarniach.
• Uprawa w donicach: warzyw, ziół, roślin owocowych.
• Wzbogacanie ubogich gleb w próchnicę, składniki pokarmowe i poprawa struktury.
• Idealny produkt do promocji zagadnień ekologii, wspierający uprawy w harmonii i w zgodzie z naturą.


Dla roślin wymagających kwaśnego podłoża odpowiednia będzie ZIEMIA DO BORÓWKI I ŻURAWINY.

SPOSÓB UŻYCIA
Najlepszym terminem sadzenia jest wiosna. Produkt prasowany mechanicznie, przed użyciem zaleca się rozluźnić i w miarę potrzeb, gdy podłoże jest suche, nasączyć wodą.

Warzywniak. Należy rozsypać BIO ZIEMIĘ DO WARZYW I POMIDORÓW na głębokość około 15 – 30 cm. (w miarę potrzeb uformować grządki), następnie wysiać lub posadzić rośliny.

Uprawa w donicach
. Warzywa, zioła i owoce mogą być uprawiane w donicach i skrzynkach na słonecznych i osłoniętych balkonach, tarasach. Należy wybrać czystą donicę z otworami odpływowymi. Wsypujemy drenaż na dno donicy, np. keramzyt, następnie BIO ZIEMIĄ DO WARZYW I POMIDORÓW. Wkładamy roślinę i uzupełniamy ziemią do 2 cm poniżej krawędzi donicy. Po przesadzeniu lekko ugniatamy ziemię i umiarkowanie podlewamy.

Wzbogacanie gleby. BIO ZIEMIĘ DO WARZYW I POMIDORÓW KIK należy rozsypać na rodzimej glebie (około jeden worek 50L na 1m²) i przekopać.

PRAKTYCZNE RADY
• Nawożenie należy rozpocząć po 4 – 6 tygodniach od posadzenia, najlepiej korzystając z ekologicznych nawozów.
• Zalecamy podlewanie deszczówką, która zawiera mniej związków wapnia i w małym stopniu wpływa na zmianę kwasowości ziemi.

SKŁAD
kompost, kora kompostowana, torf, wermicompost, guano, kreda.

WŁAŚCIWOŚCI
Zasolenie: < 2,5 g/l
Struktura: 0-40 mm